С. Лица, които са прибягнали до употребата на сила или са извършили насилствени действия

175. Молби за признаване на статут на бежанец често се подават от лица, които са прибягнали до употребата на сила или са извършили насилствени действия. Такова поведение често се свързва или се твърди, че се свързва с политическа дейност или политически убеждения. Те може да са резултат на самостоятелна инициатива или да са били извършени в рамките на организирани групи. Последните могат да бъдат нелегални групировки или политически, включително военни организации, които са официално признати или чиито действия са признати от широката общественост.  Трябва да се има пред вид и факта, че употребата на сила е един от аспектите на поддържането на реда и законността, и че към нея може - по дефиниция - да се прибегне законно от страна на полицията и въоръжените сили при изпълнение на техните функции.

176. Кандидатстването за статут на бежанец от страна на лице, което е, или за което се предполага, че е употребило сила или е извършило насилствени действия от какъвто и да е характер или в какъвто и да е контекст, трябва, на първо място, както и при другите случаи, да бъде разгледано от гледна точка на включващите клаузи на Конвенцията от 1951 г. (параграфи 32-110 по-горе).

177. Когато бъде определено, че даден кандидат отговаря на критериите за признаване на статут на бежанец, може да възникне въпросът дали, с оглед на действията, включващи използването на сила или насилие, които лицето е извършило, то не попада под действието на една или повече от изключващите клаузи. Тези изключващи клаузи, които се съдържат в член 1F (а) до (с) на Конвенцията от 1951 г., вече бяха разгледани (параграфи 147 до 163 по-горе).

178. Изключващата клауза на член 1F (а), първоначално бе замислена да изключи от признаване на статут на бежанец което и да е лице, по отношение на което съществуват сериозни основания да се счита, че в официално качество, е извършило „престъпление против мира, военно престъпление или престъпление против човечеството". Тази изключваща клауза, обаче, се прилага и по отношение на лица, които са извършили такива престъпления в рамките на различни неправителствени групировки, независимо дали тези групировки са официално признати, нелегални или самозвани.

179. Изключващата клауза на член 1 F (b), която се отнася до „тежко престъпление от неполитически характер”, обикновено не се използва по отношение на случаите на употреба на сила или насилствени действия, извършени от лице в официално качество. Тълкуването на тази клауза вече бе обсъдено. Разгледана бе и изключващата клауза на член 1 F (с). Както вече бе посочено, поради неясния й характер тя следва да се прилага предпазливо.

180. Трябва също и да се напомни, че поради тяхното естество и сериозността на последиците от прилагането им по отношение на лице, опасяващо се от преследване, изключващите клаузи трябва да бъдат прилагани ограничително.